Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Τι είναι η Ψηφιακή Ελλάδα - Γιατί μας αφορά όλους

Η Ψηφιακή Ελλάδα είναι νέες δεξιότητες, νέες υπηρεσίες και σύγχρονες τεχνολογίες που τις αξιοποιείς καθημερινά για να κάνεις την ημέρα σου πιο άνετη, πιο παραγωγική και πιο πλούσια σε εμπειρίες και γνώση.Γνωρίζεις την Ψηφιακή Ελλάδα κάθε φορά που χρησιμοποιείς κινητό τηλέφωνο ή προσωπικό υπολογιστή, κάθε φορά που στέλνεις ηλεκτρονικό μήνυμα σε φίλους όσο μακριά και αν βρίσκονται. Την συναντάς κάθε φορά που αναζητάς πληροφορίες και τις βρίσκεις με εύκολο και γρήγορο τρόπο. Την αισθάνεσαι κάθε φορά που αποφεύγεις τις ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες και τις τράπεζες, επειδή καταθέτεις δικαιολογητικά και πιστοποιητικά μέσα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή μέσω του προσωπικού σου υπολογιστή. Στην Ψηφιακή Ελλάδα, έχεις πολύ περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες αξιοποιώντας με ισότιμο τρόπο πληροφορίες και γνώση, όπως και κάθε άλλος πολίτης του κόσμου. Με περισσότερο ή λιγότερο ορατό τρόπο, οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τον τρόπο ζωής, το πώς δουλεύουμε, διασκεδάζουμε, μαθαίνουμε και συναναστρεφόμαστε. Η Ψηφιακή Ελλάδα, αξιοποιεί την τεχνολογία για να σου προσφέρει περισσότερα. Μάθε γιατί σε αφορά, και εκμεταλλεύσου τις δυνατότητές τις.Η Ψηφιακή Ελλάδα, στηρίζει τις δικές σου επιλογές.
Ανακάλυψέ την γύρω σου...
ΠAIΔEIA

Στη Ψηφιακή Ελλάδα οι πολίτες, και ιδιαιτέρως τα νεώτερα μέλη της κοινωνίας, μαθαίνουν πως πρέπει «να μάθουν να αλλάζουν διαρκώς»... κάνοντας τη γνώση, μέσα από την χρήση των νέων τεχνολογιών, πιο προσιτή και πιο άμεση για όλους:
Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε όλα τα σχολεία.Όλοι οι νέοι από τις πρώτες τάξεις της εκπαίδευσης μέχρι και το πανεπιστήμιο μαθαίνουν βασικές δεξιότητες χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και Διαδικτύου (Internet) ενώ αποκτούν πρόσβαση σε μια τεράστια πηγή πληροφοριών μέσα από την αναζήτηση στο Διαδίκτυο (Internet). Ο υπολογιστής περνά από το «εργαστήριο» δυναμικά μέσα στην τάξη, για να υποστηρίξει τη διαδικασία της μάθησης σε κάθε μάθημα.
Ενημέρωση και Κατάρτιση του Διδακτικού Προσωπικού, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων, λαμβάνοντας παράλληλα πιστοποίηση για τις νέες γνώσεις και δεξιότητες που λαμβάνουν.
Τηλε-Εκπαίδευση (επιμόρφωση από απόσταση). Μαθητές και εκπαιδευτικοί οι οποίοι λόγω γεωγραφικής απόστασης, κοινωνικών συνθηκών ή ειδικών αναγκών δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην εκπαίδευση με τυπικά μέσα, αποκτούν στη Ψηφιακή Ελλάδα την δυνατότητα να ξεπεράσουν τα σημερινά εμπόδια, μέσω μεθόδων τηλε-εκπαίδευσης.
ΠOΛITIΣMOΣ
Η Ψηφιακή Ελλάδα, προσφέρει τις δυνατότητες για ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε όλο τον κόσμο μέσα από:
Προβολή μέσω Διαδικτύου (Internet) των πολιτιστικών γεγονότων της χώρας μας. αλλά και μέσω δημιουργίας ψηφιακών βιβλιοθηκών και ηλεκτρονικών σημείων (κόμβοι) πληροφορίας με πολιτιστικό περιεχόμενο (αναφορές-links στα σημαντικότερα Μουσεία, Μνημεία και Αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.)
Ηλεκτρονικά Συστήματα Πληροφόρησης του Κοινού σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, για τα εκθέματα, τις διαθέσιμες εκδόσεις καθώς και για τις τρέχουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις, την αγορά εισιτηρίων, την κράτηση θέσεων κλπ.
Ηλεκτρονικά προϊόντα πολιτιστικού και ιστορικού περιεχομένου. Η παραγωγή του πλούσιου πολιτιστικού υλικού σε μορφή πολυμέσων (CD για χρήση σε υπολογιστές, DVD κλπ.) όχι μόνο προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό αλλά δημιουργεί παράλληλα νέα προϊόντα και αγορές, προκαλώντας θετικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.
EΞYΠHPETHΣH TOY ΠOΛITH

Στη Ψηφιακή Ελλάδα οι συναλλαγές με το δημόσιο γίνονται απλούστερες και πιο γρήγορες μέσα από τον προσωπικό υπολογιστή, το σπίτι ή το γραφείο, και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Βελτίωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Οι δημόσιες υπηρεσίες (υπουργεία, δήμοι, νομαρχίες, περιφέρειες κλπ) εξοπλίζονται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αποκτούν πρόσβαση στο Διαδίκτυο (Internet), διασυνδέονται μεταξύ τους για ταχύτερη μεταφορά και χρήση της πληροφορίας ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι καταρτίζονται στη χρήση των νέων συστημάτων.
Ηλεκτρονικά Παρεχόμενες Υπηρεσίες από το Δημόσιο στους Πολίτες ,σε τρεις μορφές:
Ηλεκτρονική Πληροφόρηση των πολιτών από τα υπουργεία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για θέματα δικαιολογητικών, αδειών, πιστοποιητικών, σημεία επικοινωνίας κλπ.
Ηλεκτρονική Αμφίδρομη Επικοινωνία των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες μέσω νέων ηλεκτρονικών μέσων (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κλπ) προκειμένου να αποστέλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων κλπ, αλλά και για ταχύτερη επίλυση των αποριών τους για διάφορα θέματα.
Ηλεκτρονική Διεκπεραίωση συναλλαγών με το Δημόσιο, όπως η δυνατότητα υποβολής φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ (μέσω του taxisnet), πληρωμή λογαριασμών, έλεγχο της πορείας των αιτημάτων, κλπ, από τον προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή.
AΠAΣXOΛHΣH & EΠIXEIPHMATIKOTHTA

Στη Ψηφιακή Ελλάδα, η έμφαση δίνεται τόσο στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις για μεγαλύτερη παραγωγικότητα, όσο και στη διαρκή κατάρτιση των εργαζομένων:
Κατάρτιση των πολιτών στις νέες τεχνολογίες μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα. Τέτοια προγράμματα είναι τα «Stage», από τα οποία επωφελούνται περισσότεροι από 2.000 νέοι άνέργοι αλλά και εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έχουν απαραίτητα προηγούμενη γνώση στην χρήση των νέων τεχνολογιών.
Τηλε - Κατάρτιση: Ξεπερνώντας τα εμπόδια που σχετίζονται με αποστάσεις και στοχεύοντας στους πολίτες της περιφέρειας, η Ψηφιακή Ελλάδα εισάγει την έννοια της «εξ' αποστάσεως» εκπαίδευσης μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, αντί της φυσικής παρουσίας σε αίθουσες.
Τηλε-εργασία (Εξ αποστάσεως εργασία): Οι εργαζόμενοι έχοντας πρόσβαση στο δίκτυο και στα δεδομένα της εταιρίας, εργάζονται από απόσταση, όπως ακριβώς και αν βρισκόντουσαν στις κτιριακές της εγκαταστάσεις, αποστέλλοντας τα αποτελέσματα της δουλειάς τους ηλεκτρονικά, χωρίς έξοδα μετακίνησης, ρυθμίζοντας έτσι οι ίδιοι τον χρόνο και χώρο εργασίας τους.
Επιδοτήσεις επιχειρήσεων για τεχνολογικό εξοπλισμό και σύνδεση με το Διαδίκτυο αλλά και για κατάρτιση των εργαζομένων της επιχείρησης στην χρήση των νέων τεχνολογιών.
EΠIKOINΩNIEΣ
Η Ψηφιακή Ελλάδα βασίζεται στη διακίνηση και επεξεργασία πληροφοριών και δεδομένων με γρήγορο τρόπο. Η υψηλή ταχύτητα επικοινωνιών με χαμηλό κόστος απαιτεί την αξιοποίηση του γρήγορου Διαδικτύου (Internet) που συνήθως αναφέρεται με τον όρο «ευρυζωνικό» Διαδίκτυο.
Όμως τι σημαίνει πρακτικά «ευρυζωνική πρόσβαση» για τον πολίτη; Η «ευρυζωνικότητα» είναι τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων που υποστηρίζουν:
Συναλλαγές με τις Δημόσιες Υπηρεσίες από το σπίτι του, πολύ γρήγορα και με ασφάλεια των δεδομένων, αλλά με την άνεση και την ευκολία που του προσφέρει ο προσωπικός του υπολογιστής και μια γρήγορη σύνδεση στο Διαδίκτυο (Internet).
Οικονομικές συναλλαγές: Είναι η δυνατότητα του πολίτη να αντικαταστήσει τις επισκέψεις στην τράπεζα της προτίμησής του, πραγματοποιώντας στον «ηλεκτρονικό γκισέ» όλες τις συναλλαγές του, εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια χάρη στα ηλεκτρονικά δίκτυα.
Ενημέρωση, Ψυχαγωγία, Επικοινωνία:. Στην Ψηφιακή Ελλάδα ευρυζωνικότητα σημαίνει ότι ο πολίτης ενημερώνεται με τον τρόπο και για τα θέματα που αυτός επιλέγει. Σημαίνει ψυχαγωγία, δίνοντας τη δυνατότητα στον πολίτη να απολαύσει υπηρεσίες, όπως η παρακολούθηση ταινιών που τον ενδιαφέρουν, η έγκαιρη ηλεκτρονική κράτηση εισιτηρίων για θεάματα, κοκ. Περαιτέρω σημαίνει ενίσχυση της επικοινωνίας μέσω της δυνατότητας τηλεφωνικής συνομιλίας με εξαιρετικά χαμηλότερο κόστος από το σημερινό.
***
Όλες οι παραπάνω δράσεις οι οποίες υλοποιούνται στο υφιστάμενο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» αντανακλούν ένα μέρος του στόχου που έχει θέσει η Ψηφιακή Στρατηγική 2006-2013 προκειμένου να υλοποιηθεί το όραμα της Ψηφιακής Ελλάδας.
Η νέα Ψηφιακή Στρατηγική, η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος Νοεμβρίου του 2005, επανατοποθετεί τον άνθρωπο με όλες του τις υποστάσεις, είτε ως πολίτη, είτε ως επιχειρηματία, είτε ως μαθητή, είτε ως εργαζόμενο στο επίκεντρο όλων των δράσεων της Ψηφιακής Ελλάδας στοχεύοντας να αναδείξει τις δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν οι τεχνολογίες πληροφορικής σε δυο διαστάσεις:
α. Στη Βελτίωση της Παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας καιβ. Στη Βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των πολιτών, με πρακτικό τρόπο.
Σκοπός είναι να πραγματοποιήσει η χώρα ένα «Ψηφιακό Άλμα στην Παραγωγικότητα και την Ποιότητα Ζωής».
Το όραμα«Ψηφιακό Άλμα» δεν έχει τεθεί τυχαία. Αποτελεί ίσως μια τελευταία ευκαιρία που έχει η χώρα για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο. Δεν απαιτείται όμως μόνο ένα τεχνολογικό άλμα.
Το ψηφιακό άλμα θα έχει αξία μόνο αν μπορεί να μεταφραστεί σε ευημερία της Ελλάδας, σε υψηλότερη παραγωγικότητα και σε τελική ανάλυση σε καλύτερη καθημερινή ζωή για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: