Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Κατάλογος μουσείων Ιωαννίνων


Κατάλογος μουσείων Ιωαννίνων

Λαογραφικό μουσείο Ε.Η.Μ.


Το λαογραφικό μουσείο της Ε.Η.Μ. στεγάζεται σε κτίριο στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου, στην πόλη των Ιωαννίνων. Το κτίριο αυτό, χτισμένο κατά το 1800, στέγασε μέχρι το 1976 σχολές (λειτούργησε και ως Τουρκικό διδασκαλείο). Από το δημόσιο το αγόρασε η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών.
Το κτίριο διασκευάστηκε με στόχο να στεγασθούν τα σπάνια αντικείμενα Ηπειρώτικης λαϊκής τέχνης, όπως ενδυμασίες, κοσμήματα, εργαλεία, κ.λ.π. που με μεγάλο μεράκι, υπομονή και κόπο επί δεκαετίες συγκέντρωνε ο αείμνηστος πρόεδρος της Ε.Η.Μ., δικηγόρος Κώστας Φρόντζος.

Τηλ.: 26510 20515
Fax: 26510 21203
διεύθυνση: Ιωάννινα
Μουσείο Πινακοθήκη Ευ. Αβέρωφ - Τοσίτσα

Το μουσείο - πινακοθήκη Ευ. Αβέρωφ - Τοσίτσα βρίσκεται στο Μέτσοβο Ιωαννίνων. Είναι έργο του Ιδρύματος Ευάγγελου Αβέρωφ - Τοσίτσα και λειτουργεί σαν μουσείο νεοελληνικής τέχνης με 250 έργα που τα περισσότερα είναι από την προσωπική συλλογή του Ευάγγελου Αβέρωφ.
Στεγάζεται πλάι από τον Αβερώφειο κήπο στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου, σε τριώροφο κτίριο με θαυμάσια διαρρύθμιση πέντε κύριων εκθεσιακών χώρων. Κτίριο και εκθέματα, είναι δωρεά του ιδρυτή της πινακοθήκης Ευ. Αβέρωφ και εγκαινιάσθηκε στις 27 Αυγούστου του 1988.
Εκτίθενται κυρίως πίνακες φημισμένων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα (Γύζη, Λύτρα, Μαλέα, Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Τσαρούχη, Φασιανού, Παρθένη, Μόραλη και άλλων σύγχρονων δημιουργών). Η συλλογή αυτή θεωρείται από τις πληρέστερες της περιόδου αυτής. Τα έργα αυτά χαρακτηρίζουν την πορεία της Νεοελληνικής ζωγραφικής.
Στην Αίθουσα Σχεδίων και Χαρακτικών εκτίθενται έργα Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών της ίδιας περιόδου, δωρεά του Δημητρίου Τσάμη. Στην Αίθουσα Σύγχρονων Καλλιτεχνών φιλοξενούνται έργα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών.
Από τα σπουδαιότερα εκθέματα είναι «Η ανατίναξη της Τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη» του Νικηφόρου Λύτρα. Στην πινακοθήκη γίνονται επίσης διάφορες περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια, προβολές κ.ά.

διεύθυνση: Ιδρυμα Ε.Αβέρωφ-Τοσίτσα, 44200 Μέτσοβο
τηλ.: 26560 41210, 210 6778244, φαξ: 26560 42617

Αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων είναι κτίριο του 1970 και έγινε για να στεγάσει ευρήματα από αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου. Βρίσκεται πίσω από το κεντρικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στο πάρκο Λιθαρίτσια και είναι έργο του μεγάλου δημιουργού αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.
Οι αίθουσες Α,Β,Γ, περιέχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα: Παλαιολιθικών χρόνων όπως από το Ασπροχάλικο, την Καστρίτσα και το Κοκκινόπηλο. Ευρήματα από τη Δωδώνη, το νεκρομαντείο του Αχέροντα ποταμού, τη Βίτσα Ζαγορίου, το Βοτονόσι, την Καταμάχη, τη Στεφάνη, τη Δουρούτη, το Πωγώνι, το Μιχαλίτσι Πρεβέζης, και από άλλες περιοχές της Ηπείρου.
Αξιόλογη είναι και η συλλογή νομισμάτων από την Ήπειρο, διαφόρων χρονικών περιόδων.
Η Δ΄ αίθουσα είναι αφιερωμένη σε αντικείμενα Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής λαϊκής τέχνης (μικροτεχνία, αργυροχοία, όπλα κ.λ.π.). Τεμάχια και επιγραφές από αρχαιολογικούς χώρους εκτίθενται στα δυο αίθρια. Η τελευταία αίθουσα φιλοξενεί έργα ελλήνων καλλιτεχνών.
Περιοδικές εκθέσεις και οργανώσεις διαλέξεων φιλοξενούνται επίσης από το μουσείο που λειτουργεί και ως πινακοθήκη.
Από τα πιο σημαντικά εκθέματα είναι τα παρακάτω :
* Το λίθινο αμφίπλευρο (πέλεκυς) που βρέθηκε στο Κοκκινόπηλο Πρεβέζης
* Κανθαρόσχημος σκύφος από τάφο της Μερόπης Πωγωνίου(11ος - 12ος αιώνας)
* Χάλκινη ραμφόστομη πρόχους, από νεκροταφείο Βίτσας Ζαγορίου, 540 - 520 π.X.
* Χρυσό δακτυλίδι, επάργυρο, του 5ου π.Χ. αιώνα
* Μαρμάρινο επιτύμβιο άγαλμα του 4ου π.Χ. αιώνα
* Χάλκινο σφυρήλατο κράνος του 4ου π.Χ. αιώνα
* Χάλκινο άγαλμα αγοριού
* Πήλινη φιάλη από το Νεκρομαντείο του Αχέροντα (3ος π.Χ. αιώνας)
* Επιτύμβια στήλη ενεπίγραφη (βρέθηκε στα Πλαίσια Ιωαννίνων), αρχές του 2ου π.Χ. αιώνα
* Μαρμάρινη σαρκοφάγος (βρέθηκε στο Λαδοχώρι Θεσπρωτίας), του 2ου μ.Χ. αιώνα

διεύθυνση: Πλάτεία 25ης Μαρτίου 6, 45221 Ιωάννινα
τηλ.: 26510 33357, 26510 25490, φαξ: 26510 22595

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το κεντρικό κτίριο του Μουσείου κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1960 ως Βασιλικό περίπτερο στο χώρο της εσωτερικής ακρόπολης του Κάστρου των Ιωαννίνων. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1995. Η συλλογή αργυροχοΐας στεγάζεται σε κτίριο της ακρόπολης του 19ου αιώνα. Προβλέπεται η επέκταση του Μουσείου και σε άλλα κτίρια της ακρόπολης.
Οι Συλλογές που περιλαμβάνει είναι:
Τμήμα τοιχογραφίας από το ναό της Παναγίας, Κόκκινη Εκκλησιά, Βουλγαρελίου Αρτας. Εικονίζεται τμήμα της παράστασης της Προδοσίας του Ιούδα. Σώζονται καλύτερα τα πρόσωπα του κεντρικού συμπλέγματος. Χρονολογείται στο 1281.
Τμήμα μαρμάρινου επιστυλίου τέμπλου από τη Γλυκή Θεσπρωτίας. Ανάγλυφη διακόσμηση πτηνών στην κύρια όψη, φυτική διακόσμηση και σηρικοί τροχοί στην κάτω επιφάνεια. Χρονολογείται στα τέλη του 12ου - αρχές 13ου αιώνα.
Πήλινες εφυαλωμένες εικόνες από τον ναό του Αγίου Βασιλείου Αρτας. Ζεύγος εικόνων με παραστάσεις Σταύρωσης και Τριών Ιεραρχών, από το ανατολικό αέτωμα του Αγ. Βασιλείου. Χρονολογούνται στο 14ο αιώνα.
Αριστερό βημόθυρο, ξυλόγλυπτο, με παράσταση αγγέλου Ευαγγελισμού και του Αποστόλου Πέτρου. Προέρχεται από τον ναό Αγίου Νικολάου στο Πέραμα και χρονολογείται στον 15ο αιώνα.
Παλαιότυπο βιβλίο. Πρώτη έκδοση των σχολίων του Σιμπλικίου στον Αριστοτέλη. Τυπώθηκε στη Βενετία, στο τυπογραφείο του Νικ. Βλαστού από τον Ζαχαρία Καλλιέργη, το 1499.
Χειρόγραφο Ευαγγέλιο με αργυρεπένδυτη στάχωση από τη Μονή Μολυβδοσκεπάστου. Η στάχωση φέρει παράσταση Σταύρωσης στη μία όψη και Κοίμησης στην άλλη. Χρονολογείται στο 1575.
Εικόνα του Κρητικού ζωγράφου Θεόδωρου Πουλάκη. Εικονίζεται ο Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος ολόσωμος στο μέσο και σκηνές του βίου του στο πλαίσιο της εικόνας. Χρονολογείται στο β' μισό του 17ου αιώνα.
Εικόνα με παράσταση της Μνηστείας της Αγίας Αικατέρινης. Εργο δυτικής τέχνης. Στο κάτω μέρος εικονίζονται δεόμενοι δωρητές. Στο πλαίσιο φέρει ελληνική επιγραφή με χρονολογία 1688.
Αργυρός σταυρός ευλογίας με ξυλόγλυπτο πυρήνα. Φέρει αργυρή επένδυση και πρόσθετα συρματερά ανθεμωτά μοτίβα. Στη βάση του περιβάλλεται από αντωπές ελικωτές κεραίες με επένδυση από φίλντισι. Επιγραφή: ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΙΕΡΕΩΣ 1800.
Τοιχογραφία αποτοιχισμένη από αρχοντικό των Ιωαννίνων. Παριστάνεται η μάχη του Μ. Κωνσταντίνου στη Μουλβία Γέφυρα. Εργο του ζωγράφου Αλεξ. Δεμίρη, του 19ου αιώνα.
Διεύθυνση:Κάστρο Ιωαννίνων
Τηλ. 2651025989, 39580
Fax. 2651039349

Μουσείο Παύλου Βρέλλη

Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας του Παύλου Βρέλλη είναι μουσείο κέρινων ομοιωμάτων. Στεγάζεται σε ένα κτίριο παραδοσιακής Ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνει 36 γλυπτικές συνθέσεις, με 150 συνολικά κέρινα ομοιώματα σε φυσικό μέγεθος, μέσα σε όγκο 2.500 κυβικών μέτρων. Τα ομοιώματα και οι συνθέσεις του μουσείου καλύπτουν 2.500 χρόνια ελληνικής ιστορίας. Υπάρχουν συνθέσεις με θέματα από την αρχαία ελλάδα, το Βυζάντιο, την επανάσταση του 1821, το Μακεδονικό αγώνα, τον πόλεμο του 1940, κ.α.
Δείτε περισσότερα για το μουσείο, τον Π. Βρέλλη και την ιστορία του μουσείου στο
website: www.vrellis.org.

Τηλ.: 26510 92128


Δεν υπάρχουν σχόλια: